Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar
Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar

Vergulde zilveren beeldjes van een koningspaar

Reference
18071806
Land
Oostenrijk - Hongarije
Jaarletter
Ongeveer 1860
Gehalte
Sterling
Gewicht
325 gram
Maten
11,8 x 4,3 x 4,3 cm

Verkocht

Vergulde zilveren beeldjes van Filips de Schone (Le Beau) en Johanna van Castilië (de Waanzinnige). De hoofdjes zijn gemaakt van ivoor. Deze beeldjes zijn waarschijnlijk gemaakt ter ere van hun 350 jarige huwelijks datum (ze trouwden op 20 oktober 1496). Hier een beknopte geschiedenis:

Het Huwelijk van Filips de Schone met Johanna de Waanzinnige:

Filips, bijgenaamd de Schone (Frans: Philippe le Beau) (Brugge, 22 juni 1478 – Burgos, 25 september 1506) was heerser over de landen die tezamen de Habsburgse Nederlanden en de kroon van Castilië worden genoemd. Hij was een zoon van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië en een broer van Margaretha van Oostenrijk.

Op 20 oktober 1496 trad hij in de Sint-Gummarus kerk in Lier in het huwelijk met Johanna van Castilië, dochter van het katholieke koningspaar Ferdinand van Aragón en Isabella I van Castilië. Daarmee werd de basis gelegd voor een meer dan tweehonderd jaar durende verbintenis tussen de (Zuidelijke) Nederlanden en Spanje. Het huwelijk was een gebeurtenis op zich.

Het huwelijk, waaruit in 1500 de latere keizer Karel V werd geboren, kreeg in de loop van hetzelfde jaar grote politieke betekenis, toen Johanna als gevolg van verschillende omstandigheden erfdochter van Aragón en Castilië werd. In 1497 stierf immers de enige troonopvolger van Spanje, Johan van Aragón. Door deze gebeurtenis zou Filips (ooit) de heerser worden over Oostenrijk, de Nederlanden en heel Spanje.

Boze tongen beweren dat hij werd vermoord. De Spaanse kroonprins, Johan was kort tevoren op achttienjarige leeftijd gestorven, waardoor de kroon, tegen alle planning in, op het hoofd van Filips zou worden geplaatst. Filips schoonvader, koning Ferdinand van Aragón, kon het maar moeilijk verkroppen dat deze vreemdeling - die reeds voorbestemd was om heerser over de Nederlanden en Oostenrijk te worden - ook de macht over Spanje zou verwerven, en dat motief zou achter de dood van (moord op?) Filips zitten. Het blijft speculatie. Filips eega koningin Johanna bleef verbijsterd achter en sloot zich na de dood van haar man volledig af van de wereld, soms ronddolend met zijn loden kist, wat haar later de naam Johanna de Waanzinnige bezorgde. Toch bleef ze haar titel (in naam) behouden tot haar dood in 1555.